Om Kamerun

Kamerun

Yta: 475 442 km2

Huvudstad: Yaondé

Antal invånare: 19 500 000

Statsskick: republik, enhetsstat

Statschef: president Paul Biya

Antal invånare per km2: 39,8 (sverige 21)

Andel kvinnor (2005): 50,3%

Andel män (2005): 49,7%

Förväntad livsläng för kvinnor(2007): 46,5 år

Förväntad livsläng för män (2007): 45,6 år


Språk: Franska och engelska är officiella språk; i övrigt talas omkring 200 lokala språk

Religion: Kristendom, islam samt raditionella inhemska religioner

Sedan 1990-talet har Kamerun tagit emot flyktingar ifrån oroliga grannländer som Nigeria, Tchad, Elfenbenskusten och Centralafrikanska republiken. I slutet av 2006 fanns det ca.  23000 flyktingar eller asylsökande i landet. I Kamerun bor också några tusen européer, mest fransmän.

Befolkningen är ojämt fördelad över landet. Tre fjärdedelar av invånarna bor på en tredjedel av ytan.
Mest folk bor det i väster, söder och norr medan den östra delen av Kamerun nästan är obebodd. I norr, vid gränsen mot Nigeria, bor det över 300 invånare per kvadratkilometer.
Kameruns befolkning är sammansatt av minst tvåhundra olika folkgrupper.
De officiella språken är Franska och Engelska även om de flesta folkgrupper har egna språk eller dialekter.Kamerun är det enda afrikanska land där både franskan och engelska är officiella språk.


Utbildning

I Kamerun börjar man i den obligatoriska grundskolan när man är sex år. I den östra, franskspråkiga delen av landet varar grundskolan i sex år, medan den i väster omfattar sju år.
I både öst och väst följs grundskolan av ett högre stadium på sex eller sju år. Även om det är meningen att grundskolan ska vara avgiftsfri så är skoluniformer och böcker något som föräldrarna måste stå för.
Cirka tre fjärdedelar av alla barnen i Kamerun börjar skolan men endast en tredjedel fortsätter till de högre stadierna. Lärarbrist är ett stort problem. Det är också brist på böcker och annat skolmaterial.

(Källa: Utrikespolitiska Institutet)

 

Comments